PVC-fönster

Att bygga eller renovera ett hus kräver en stor portion tålamod många gånger och det är en process som måste få ta sin lilla tid. Förhastade och ogenomtänkta beslut kan bli tråkigt i slutändan och ibland är det dessutom bättre att sova på saken eller betala lite mer. Ta bara en sådan sak som att välja fönster. Det är inte en dans på rosor. Du måste tänka på vilka fönster du vill ha. Hur ska de se ut och vilka egenskaper ska de ha? För att inte tala om hur mycket de får kosta.

För dig som har en lite tajtare budget eller vill ha underhållsfria fönster finns det ett alternativ i form av PVC-fönster att välja i dag. Dessa fönster är relativt billiga jämfört med traditionella träfönster. PVC är som du kanske vet en så kallad basplast och det är denna som utgör basen av fönstret. Dock ska du så klart ha i åtanke att även plast kommer att åldras med tiden, liksom trä, och det kommer att synas på platsen att sol, vind och regn har dragit fram.

Bra att veta om PVC-fönster

Eftersom PVC fönster inte har funnits i Sverige särskilt länge så vet man inte riktigt hur plasten kommer att svara på de påfrestningar som ställs av naturen. Dock har PVC-fönster varit ett populärt alternativ utomlands under relativt lång tid i exempelvis USA och England. Anledningen till att det har dröjt för PVC-fönster att bli vanligare i Sverige har med största sannolikhet att göra med den svenska trätradition som sitter i än i dag.

Om du väljer PVC-fönster kan du räkna med att komma undan relativt billigt. Dock är det en hel del som menar på att PVC fönster inte riktigt passar till den svenska byggtraditionen och att de helt enkelt inte är lika snygga rent utseendemässigt som träfönstren. Men som vanligt är det alltid bra att du får skapa dig en alldeles egen uppfattning. Innan du väljer något kan du höra med någon som har PVC-fönster om du får komma och se hur det ser ut hos dem.

Även om du kommer undan billigare med PVC-fönster finns det vissa saker som gör att de monteras på ett annorlunda sätt en andra vanliga träfönster. Därför är det alltid en bra idé att be om en offert från flera olika tillverkare så att du kan jämföra kostnaden så att du inte får en oväntad chock i slutändan. Ett annat tips är att du ska läsa recensioner och referenser så att du ser vad tidigare kunder tyckt.

För- och nackdelar med PVC-fönster

Som du har förstått är en stor fördel med PVC-fönster priset. De är billigare än klassiska träfönster men då får du inte heller lika snygga fönster. Samtidigt behöver du inte bry dig om något särskilt underhåll. Du behöver alltså inte slipa och måla om dina PVC fönster emellanåt. Sedan kan du alltid prata med en återförsäljare av fönster för att se vad dem rekommenderar att du borde välja för fönster.