Blogg

RSS

Olika typer av hängning av fönster

22 Jul 2016

När det talas om hängning av fönster menas det hur gångjärnen sitter på ett fönster. Man utgår från gångjärnen när det är dags för fönsterbyte och gångjärnens placering på ett fönster är vad som bestämmer hur man öppnar fönstret, vilket är en viktig del av ett fönsters funktion. Beroende av på vilken sida av fönstret gångjärnen sitter så blir alltså hängningen på fönstret därefter.

För att man ska kunna öppna upp fönstret på bästa sätt så behövs det olika hängning och detta beror både på hur man när det väl är på plats vill öppna fönstret. När man bygger ett nytt hus har man möjlighet att välja fritt bland olika slags fönster och därmed även olika slags hängning på fönster. Är det istället på det viset att man har ett äldre hus där fönstren redan är på plats så är det vanligt att man anpassar de nya fönstren efter de gamla fönstren.

Hängning på både fönster och på dörrar ses från utsidan om det är ett utåtgående fönster eller en utåtgående dörr, medan det med exempelvis innerdörrar är som så att man ser hängningen från den sida där man öppnar dörren emot sig.

Ett bottenhängt fönster passar bra på exempelvis ett källarfönster då det ger en praktisk öppning av ett fönster på en källarvåning. Det är vanligt att man har fönster som är sido- och bottenhängt. Denna slags hängning gör att man får en bra och smidig vädringsfunktion genom dreh-kipp öppningen denna hängning ger ett fönster.

Topphängda fönster ser man ofta i badrum med takfönster. Det är vanligt att badrumsfönster har topphängda fönster och dessa fönster brukar ha en utåtgående öppning. Detta gör att rummet får rymd utan att ta upp någon yta, vilket uppskattas av personer med både mindre och större rum.

Sidohängda fönster är väldigt vanligt förekommande och ofta är de utåtgående. Man finner även inåtgående sidohängda fönster, men då utåtgående sidohängda fönster ger mer rymd till rummet i vilket det är installerat så ör det mer vanligt att man har utåtgående fönster.

Underkantshängda fönster ser man ofta på källarfönster eller rektangulära fönster där sidohängda dreh-kipp fönster inte passar. Ett underkantshängt fönster monteras med gångjärn i den undre delen av karmen och öppnas nedåt.

Vridfönster har speciella beslag som möjliggör att man kan vända dem runt sin egen vågräta axel, så att utsidan av fönstret vänds inåt rummet. Detta gör att det blir betydligt enklare att putsa utsidan av fönstret.

Kronfönster

14 Jul 2016

Kronfönster startades upp av Carl-Gustaf Svensson år 2005. Att företaget endast funnits med i ett tiotal år är svårt att förstå när man ser till den påverkan detta företag har haft på marknaden. Idag är det ytterst få personer som bytt fönster som inte vet vad Kronfönster är för ett företag. Det är väldigt många av de personer som bytt fönster på huset under den period som Kronfönster funnits som har valt just deras fönster till huset.

Kronfönster föddes som idé när Carl-Gustaf Svensson själv skulle byta fönster på huset. Han insås snart att det skulle bli alldeles för dyrt med nya fönster och ställde sig därför frågan om det tvunget och nödvändigtvis skulle behöva vara så förskräckligt dyrt att byta fönster på huset.

Carl-Gustaf började undersöka saken närmare och insåg att det var en hel del som kunde göras billigare om man bara såg till att få det gjort. Sagt och gjort, Carl-Gustaf tog tag i det hela och började ta kontakt med fönstertillverkare i Östeuropa och snabbt sjönk priserna på fönster.

Det var inte bara tillverkningen som han lyckades få ner priset på, utan även andra delar av hela processen med att köpa fönster förändrades genom hans innovativa idéer. Han tog snabbt bort hembesök då detta i sig läggs till i omkostnaderna för ett fönsterbyte. Detta ansåg Carl-Gustaf att man själv kunde sköta utan att någon från fönsterföretaget kom hem och mätte fönster.

Han insåg även att man kunde pressa priserna rejält om man sålde fönstren över nätet istället för att ha fysiska butiker där man måste betala hyra och löner för de anställda. Han byggde om sin bastu till ett litet kontor och började med sin försäljning, vad han inte var beredd på var den enormt stora efterfrågan som fanns och snart var han tvungen att både ha anställda och skaffa sig ett större kontor.

Sedan år 2008 har Kronfönster egen tillverkning av fönster och man tillverkar såväl träfönster som aluminiumfönster och pvc-fönster. Man erbjuder således kunden många olika alternativ och produkterna är inte bara bra vad gäller prislappen, utan det är bra kvalitet på Kronfönster.

Kronfönster har under väldigt kort tid lyckats göra sig ett namn på en marknad som innan de fanns var fylls av gamla företag som funnits med sedan lång tid tillbaka. Att lyckas komma in på en sådan marknad med något helt nytt är inte det enklaste, men Kronfönster lyckades direkt vid första försöket. Kanske var det den enkla, men effektiva grundidén bakom företaget som gjorde att det blev ett så stort namn så snabbt: ”Energifönster, Snabbare, Bättre, Billigare”.

Takfönster

4 Jul 2016

Takfönster är ett mycket trevligt påhitt enligt de flesta. För oss svenskar är det extra trevligt med takfönster då det ger oss det där extra ljuset som vi så gärna vill åt. Här uppe i Norden väljer de flesta lösningar som ger så mycket ljusinsläpp som möjligt och takfönster är bara ett i raden av olika sorters bra lösningar för att få extra ljusinsläpp.

Är det som så att man flyttar från ett hem där man haft takfönster till ett nytt hem där det inte finns takfönster slutar det inte sällan med att man väljer att installera takfönster. Vanan att ha takfönster gör att det blir svårt att bo i ett hus som saknar takfönster, och man vill gärna ha kvar alla de fördelar som ett takfönster ger.

Ett takfönster ger, som nämnt, extra ljus till ett rum. Takfönster gör också att det blir enklare att vädra och få in frisk luft. När man vädrar genom att öppna upp både fasadfönster och takfönster så blir det fräscht i huset på ett helt annat sätt än vad det blir av bara vanliga fasadfönster.

Ett takfönster piffar upp huset rejält både inifrån sett och sett från utsidan. Man kan utan överdrift säga att ett rum kan förändras totalt efter att ett takfönster kommit på plats. Att man kan ha markiser och mörkläggningsgardiner på sitt eller sina takfönster gör att man kan ha det lite mindre ljust vid de tillfällen man känner att detta passar. Man får med andra ord allting i ett när man sätter in glasfönster.

Det finns en mängd olika sorters takfönster att välja mellan. Beroende av var på taket man vill ha sitt takfönster så passar olika sorters takfönster mer eller mindre bra. Detta kan man utan svårighet få hjälp av proffs med att avgöra.

Numera är det populärt att ha både stora och många fönster på hus. Att fler och fler väljer att göra stora delar av både fasad och tak i glas handlar om att man numera kan komma billigt undan vad gäller energikostnader. Dagens moderna fönster är energieffektiva på ett helt annat sätt än vad de gamla fönstren är, vilket gör att man slipper stora elräkningar.

Om man vill montera fönster på egen hand så måste man först ta sig en ordentlig titt på hur man ska tillväga. Är det så att man bestämmer sig för att göra det på egen hand endast av ekonomiska skäl kan det vara en idé att istället spara undan lite pengar som kan täcka arbetskostnaderna för att få det gjort av ett proffs.

Kostnaden för ett fönsterbyte

29 Jun 2016

Att byta fönster kostar av förklarliga skäl olika mycket för olika hus. Beroende av hur stort hus man har och beroende av hur många fönster huset har blir kostnaderna naturligtvis olika, det säger ju sig självt.

Vissa väljer att passa på att sätta in extra fönster på huset när de byter de vanliga fönstren. Det är inte ovanligt att man väljer att sätta in extra fönster på fasaden idag, men ju fler sådana extra fönsterytor man väljer att sätta in, desto dyrare blir naturligtvis kostnaden för nya fönster.

Att det kommit att bli så populärt med stora fönsterytor idag jämfört med tidigare handlar om att man idag kan ha stora fönsterytor utan att det blir stora energikostnader. Då fönster idag är betydligt mer energieffektiva än vad de var förr så kan man välja att ha stora fönsterytor utan att det blir skyhöga elräkningar. I många fall är det till och med på det viset att det kan bli billigare elräkningar för ett hus med många nya fönster än för ett äldre hus med gamla fönster.

Vill man hålla kostnaderna nere ordentligt när man byter fönster så kan man se till att köpa sekunda fönster och montera fönstren på egen hand. Det finns massor av bra och enkla tips och beskrivningar på nätet om hur man går tillväga när man byter fönster. Har man inte tummen mitt i handen kan man alltså komma billigt undan genom att montera sina nya fönster helt själv.

Sekundavaror behöver inte alls betyda att de är dåliga, utan om man har tur så går det knappast att ens se skillnad på sekunda och ordinarie varor. Det är hårda regler på fabrikerna gällande vad som går att sälja i det ordinarie sortimentet, så är man inte ett proffs när det kommer till fönster kan man ha sekunda utan att se skillnaden.

PVC-fönster

4 Nov 2015

I dag finns det mer eller mindre en uppsjö av olika fönstertillverkare och återförsäljare. Och bara genom en snabb sökning på nätet kommer du att överösas av olika alternativ med varierande fönstertyper och modeller. Därför krävs det så klart att du läser på lite grann om de olika alternativen innan du väl bestämmer dig för vilka fönster du ska köpa. Det är nämligen en ganska stor investering som du gör när du köper nya fönster och byter ut de gamla. Du kommer inte bara att spara pengar på el och värme utan också höja husets värde med nya fönster av bra kvalitet. Och ett av alla de olika alternativen som blir allt mer populärt i Sverige i dag är den typen som kallas för PVC-fönster.

Vad är PVC för någonting?

Så vad är då PVC-fönster för någonting? Det här är faktiskt en typ av fönster som inte är så ny som man skulle kunna tro. PVC är nämligen en särskild typ av plast som såg dagens ljus för första gången i början av 1900-talet. Man skapar plasten genom att förena eten och klor och via olika typer av mjukgörare kan man ge det olika egenskaper och hårdhet. 1954 började man använda PVC för att framställa PVC-fönster i Tyskland och eftersom det var en ganska begränsad tillgång till trä på den här tiden var det inte så konstigt att populariteten steg snabbt när folk skulle köpa nya fönster. I Sverige har vi däremot varit lite mer svårflörtade när det gällde PVC-fönster eftersom vi gärna ville använda oss av träfönster. Dock har allt fler svenskar också insett hur smart det är att investera i PVC-fönster på flera olika sätt och det är mer eller mindre allmänt accepterat i dag som fönstertyp i stället för träfönster.

Satsa på PVC-fönster

Den största fördelen med PVC-fönster är så klart också den största anledningen till varför du ska satsa på att köpa just PVC-fönster. Och det är för att du inte behöver tänka på underhållet. Den här typen av fönster klarar av hårt klimat oavsett om det rör sig om sol, regn, snö eller vind. Till skillnad mot träfönster behöver du inte dra fram målarpytsen med jämna mellanrum för att snygga till färgen. Med PVC-fönster har du slitstarka fönster så att du får tid över till annat än att fundera över om det inte är dags att måla fönstren snart igen.

ERA Fönster

2 Sep 2015

Att äga ett hus är inte alltid det lättaste även om det är väldigt skönt också. Du måste ju se till så att huset underhålls på alla sätt och vis så att du slipper tråkiga överraskningar som innebär att dina sparpengar behöver täcka exempelvis en renovering som kunde undvikits om du bara hade lagt märke till förfallet tidigare. Hur som helst är en sak du inte får glömma att titta på dina fönster. Det är lätt att glömma bort och även om de inte behöver bytas ut alltför ofta så kräver de trots allt sin omsorg de också.

Om du vet med dig att det var bra längesedan dina fönster byttes ut kan det mycket väl vara hög tid att göra det nu. Även om det är en investering som kostar en del pengar är det värt det i slutändan eftersom det höjer värdet på ditt hus. Dessutom kan du räkna med att nya fönster med ett lägre U-värde än dina tidigare bidrar till minskade värmekostnader för din bostad.

En fördel i dag är att du kan spana in det enorma utbud med fönster som finns via nätet. Det finns nämligen flera olika fönsterbutiker online där du kan beställa hem fönster från olika populära återförsäljare så som bland annat ERA fönster. Och precis som om du skulle ha gått till en vanlig butik får du all hjälp du behöver via sajtens support. Vill du veta något alldeles särskilt om ERA fönster kan det vara klokt att kontakta tillverkaren själv för att få svar på dina frågor.

Utbud hos ERA

Hos ERA kan du köpa fönster av högsta kvalitet som är tillverkade i Sverige. Här erbjuds du generösa garantier på dina nya fönster så att du kan känna dig trygg med ditt val. Förutom ett brett sortiment av olika fönster finns det lite andra saker du kan köpa hos ERA. Bland annat erbjuder man också ytterdörrar av olika slag liksom handtagspaket och persienner. Du kan snabbt och lätt få en bra översikt över det utbud som finns om du besöker hemsidan på egen hand. Det är enkelt att hitta och då vet du också vilket som är det senaste och vad som är aktuellt.

En annan bra sak med ERA fönster är att du kan besöka hemsidan om du vill ladda ner matnyttiga PDF-filer. Dessa filer innehåller allt från instruktioner och anvisningar för dina fönster så som hur du ska lagra och montera dem. Men du kan också hitta information om hur du underhåller dina nya ERA fönster på bästa möjliga sätt så att de håller så länge som möjligt.

Vill du köpa fönster med garanti ska du som sagt titta närmare på ERA fönster eftersom du får 10 års garanti på flera olika sätt. Du har så klart till att börja med 10 års garanti på dina fönster som helhet. Men du får även 10 års garanti om det eventuellt skulle bildas någon kondens mellan isolerglasen. Slutligen får du 10 års funktionsgaranti på fönstrets övriga delar.

Elitfönster

2 Sep 2015

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare. De tillverkar fönster och fönsterdörrar både för vanliga familjehus och stora byggprojekt. Huvudkontoret ligger i Vetlanda i Småland. De har kontor och fabrik i både Vetlanda och Lenhovda och deras säljkontor finns i Malmö och Stockholm. Majoriteten av deras fönster säljs inom Sverige, och man har dels en egen säljkår, dels så säljs deras produkter av ledande byggfackhandlare.

Företaget ägs av Ratos AB och ingår i Inwido Sverige och företaget har totalt 700 anställda.

Elitfönster har medverkat till många innovationer vad gäller miljöarbete inom deras bransch, och Elitfönster har miljögodkännande ISO 14001 från 1999. Företaget är ledande inom utvecklingen av energieffektiva fönster.

Historik

Under mitten av 1920- talet grundas Lenhovda Snickerifabrik. Denna snickerifabrik började tillverka fönster bland mycket annat så som kyrkbänkar och byggnadssnickerier. Det dröjer sedan 30 år innan företaget bestämmer sig för att helt specialisera sig på fönstertillverkning. År 1996 bildas Elit Fönster AB genom en fusion mellan Myresjöfönster i Vetlanda och Elitfönster i Lenhovda. Början av 2000- talet präglas av nytänkande och innovationer genom Elit Design, vilket bland annat innebär att man breddar sitt sortiment med ytterdörrar, takfönster och skjutdörrar. Det är även under början av 2000- talet man får delar av sortimentet Svan- märkt genom SIS miljömärkning.

Utbud

Man skriver på hemsidan att man har fönster som passar alla, då de har fönster som sparar energi, minskar buller, skyddar mot att solen strålar in och man erbjuder även fönster som leder till att man inte behöver putsa dem så ofta.

De fönster de erbjuder är Elit Vision och Elit Original Alu, som är i aluminium, Elit original Trä som är deras mest köpta fönster, Elit Extreme som är extrautrustat och som passar bra för större ytor, Elit Passiv som kan användas i passivhus och som passar om man önskar göra ett aktivt miljöval, Elit Retro som kommer i klassiskt utförande, Elit MF Duo som är sidhängda fönster, Elit Harmoni som är ett inåtgående sortiment som passar altandörrar, Fakro Takfönster som kommer i trä och aluminium, Fria Former som är runda, halvrunda, trekantiga, sneda eller välvda fönster. Sist men inte minst erbjuder de även fönster i kategorin Ytterdörrar och Skjutdörrar som går under varumärkena Hajom skjutdörrar och SnickarPer.

Man erbjuder kunden olika tillval och tillbehör så som kulörval, anodisering, slät eller profilerad insida, målat eller glaserat fönster och insida i massivt trä.

Man erbjuder även barnsäkra solskydd som följer den europeiska standarden som går under benämningen EN 13120.

Dobroplast

2 Sep 2015

Dobroplast är ett företag som tillhandahåller pvc- fönster i en mängd olika utföranden. Med pvc- fönster avses fönster där ram och karm utgörs av pvc som material. I undersökningar gjorda av EU- kommissionen har man kommit fram till att pvc- fönster har låg miljöpåverkan så länge de tas om hand och återvinns efter användning. Man har också kommit fram till att det krävs mer energi för att tillverka pvc- fönster, men att denna energi stannade kvar i konstruktionen, varför det inte anses negativt med pvc- fönster.

Dobroplast har vunnit en rad utmärkelser under åren då företaget har visat sig hålla mycket hög kvalitet och standard på sina fönster. År 2008 vann man exempelvis en guldstatyett i den internationella tävlingen ”Euro Certificate”, vilket innebär att man håller högsta kvalitet utifrån internationell europeiska standard.

Företaget tillverkar tusentals fönster per dag, vilket gör dem till det företag som tillverkar flest pvc- fönster inom EU. Beslag och handtag tillverkar de dock inte på egen hand, utan här har man valt att ta hjälp av andra företag. Man använder sig av Siegenia som leverantör för beslag och handtagen levereras av Hoppe. Detta är det enda Dobroplast valt att inte tillverka på egen hand, resten av fönstren tillverkar de på sina egna fabriker.

Historik

År 2000 öppnar Dobroplast upp sin fabrik i Stary Laskowiec som ligger nära Zambrów i nordöstra Polen. Detta är var man fortfarande har förlagt majoriteten av produktionen. Man har flera hundra anställda och har sedan starten varit den ledande producenten av PVC- fönster År 2011 introducerar företaget ett nytt fönster- system med energieffektiva fönster. 2 år senare blir Dobroplast en del av Arbonia Forster Group (AFG).

Utbud

Dobroplast erbjuder ett stort utbud där man kan välja mellan bas- fönstren Avantgarde 7000 och Avantgarde 9000 vilka man har haft som utgångspunkt för produktionen av andra fönster, det energieffektiva Ovlo, Ovlo Classic, Encore och Prime som passar för passiva hus och Skylight PVC takfönster.

Bland deras produkter kan man även finna aluminium fönster and dörrar och myggnät. Man kan välja bland 19 olika kulörer för sina fönster från Dobroplast.

Priser

Dobroplasts utbud kan man ofta hitta till mycket konkurrenskraftiga priser. Billiga priser betyder ofta att kvaliteten är lite sämre, men när det gäller Dobroplasts fönster så får man förvånansvärt mycket för pengarna. Det är inte marknadens bästa fönster, men frågan är om det inte är de mest prisvärda?